Rvaši na karti Crne Gore

Rvaši na karti Crne Gore

Rvaši su selo u opštini Cetinje u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2011., selo je imalo 52 stalna stanovnika.

Prema nekim zapisima, može se zaključiti da su Rvaši veoma staro naselje, posebno današnji zaseoci Pipac, Doljani i Galak. Prema navodima dr Pavla Radusinovića, u turskim defterima navodi se da su Rvaši 1521. godine imali 13 kuća. (Izvor: Dr Pavle S. Radusinović, “Naselja Stare Crne Gore”, posebni dio, Srpska akademija nauka i umetnosti i Narodna knjiga, Beograd, 1985, str. 281).

Gotovo vijek kasnije, Kotoranin Marijan Bolica, po naredbi mletačke vlade, proputovao je tadašnji skadarski sandžak, opisao ga i štampao u Mlecima 1614. godine. U taj opis ušla je i Crna Gora, koju je Bolica podijelio na pet djelova: Katuni, Ljubotinj, Pješivci, Cernica i Lješkopolje. U okviru Ljubotinja, on navodi selo Rvaši, koje je tada imalo “18 domova i 40 vojnika”. Starješina sela zvao se Jovo Raičev. (Izvor: Andrija Jovićević i Mihail Strugar, “Slike iz prošlosti Ceklina, od naseljenja današnjijem stanovništvom do ratne 1852. g.”, Zagreb, 1902, str. 66).

U narednih 150 godina, starosjedelačko stanovništvo se raselilo, vjerovatno zbog čestih upada Turaka, a i pod pritiskom katunskog plemena Bjelice. Prema nekim izvorima, Ceklinjani su počeli naseljavati Rvaše između 1770. i 1790. godine.«…Prvo su naselje učinili Gazivode pri Bogdaniću i Strugari pri Rvaškom Polju. Za ovima su dodigli ovdje Šofranci, Jovićevići i Kostići; ostali su se docnije doselili na imanja, koja su kupovali u pojedinih seljana…». Godine 1865. Rvaši su imali 85 domova, a 1925. bilo je 92 doma sa 483 stanovnika.

Poslijeratno kretanje broja stanovnika u ovom selu je bilo ovakvo:

Rvaši, broj stanovnika na popisu

Rvaši, broj stanovnika na popisu

 

Tekst koji ste upravo pročitali je najvećim dijelom preuzet iz knjige “Zapisi”, autora prof. dr Branka Vladova Kostića iz Rvaša, IP “Vaša knjiga”, Beograd i “Pegaz”, Bijelo Polje, 2005.