O selu Rvaši

Rvaši su selo u opštini Cetinje u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2011., selo je imalo 52 stalna stanovnika.

Prema nekim zapisima, može se zaključiti da su Rvaši veoma staro naselje, posebno današnji zaseoci Pipac, Doljani i Galak. Prema navodima dr Pavla Radusinovića, u turskim defterima navodi se da su Rvaši 1521. godine imali 13 kuća. (Izvor: Dr Pavle S. Radusinović, “Naselja Stare Crne Gore”, posebni dio, Srpska akademija nauka i umetnosti i Narodna knjiga, Beograd, 1985, str. 281).

Gotovo vijek kasnije, Kotoranin Marijan Bolica, po naredbi mletačke vlade, proputovao je tadašnji skadarski sandžak, opisao ga i štampao u Mlecima 1614. godine. U taj opis ušla je i Crna Gora, koju je Bolica podijelio na pet djelova: Katuni, Ljubotinj, Pješivci, Cernica i Lješkopolje. U okviru Ljubotinja, on navodi selo Rvaši, koje je tada imalo “18 domova i 40 vojnika”. Starješina sela zvao se Jovo Raičev. (Izvor: Andrija Jovićević i Mihail Strugar, “Slike iz prošlosti Ceklina, od naseljenja današnjijem stanovništvom do ratne 1852. g.”, Zagreb, 1902, str. 66).

U narednih 150 godina, starosjedelačko stanovništvo se raselilo, vjerovatno zbog čestih upada Turaka, a i pod pritiskom katunskog plemena Bjelice. Prema nekim izvorima, Ceklinjani su počeli naseljavati Rvaše između 1770. i 1790. godine.«…Prvo su naselje učinili Gazivode pri Bogdaniću i Strugari pri Rvaškom Polju. Za ovima su dodigli ovdje Šofranci, Jovićevići i Kostići; ostali su se docnije doselili na imanja, koja su kupovali u pojedinih seljana…». Godine 1865. Rvaši su imali 85 domova, a 1925. bilo je 92 doma sa 483 stanovnika.

Poslijeratno kretanje broja stanovnika u ovom selu je bilo ovakvo:

Rva[i, broj stanovnika

Tekst koji ste upravo pročitali je najvećim dijelom preuzet iz knjige “Zapisi”, autora prof. dr Branka Vladova Kostića iz Rvaša, IP “Vaša knjiga”, Beograd i “Pegaz”, Bijelo Polje, 2005.